Wat is internetbankieren

internetbankieren is uiteraard ontstaan door de komst van het internet. Al vrij snel hadden banken door dat het internet het communicatiemiddel en handelsplatform van de toekomst was, dus konen de ze als banken niet achter blijven.

Klassiek moest je als klant naar een bank stappen en daar aan het loket al de handelingen doen. Later zijn daar de computers in de kantoren gekomen waardoor je als klant zelf verrichtingen aan de terminals kon doen.

Van thuis uit bankieren kon ook al voor de komst van het internet en dat via de telefoon. Nu bekeken was dat een heel onhandig en traag systeem, maar toen was het ee alternatief voor iemand die van thuis uit bepaalde informatie wou opvragen.

Nu kan je met internetbankieren zo goed als alles doen. Verrichtingen, openen van een spaarrekening, afprinten van documenten. Uiteraard kunnen bepaalde handelingen maar worden afgesloten door effectief ook nog documenten te tekenen, maar stilaan zal ook dat meer en meer digitaal worden.

Naast het gewone bankieren is er door het internet ook zoiets gekomen als internetrekeningen en banken die enkel online bestaan, de internetbank. Deze zijn soms een dochteronderneming van een grote klassieke bank, maar het kan ook een nieuwe speler zijn die met interessante rentevoeten de grote banken uitdaagt.

Een internetbank heeft natuurlijk heeft voordeel dat het geen kantorennetwerk en personeel moet onderhouden waardoor ze betere tarieven kan bieden. Aan de andere kant is het ook niet te onderschatten hoeveel effort en budget een degelijke bankwebsite en het promoten van een nieuw bankmerk vragen.

Voordelen internetbankieren

Het voordeel van internetbankieren is uiteraard dat je niet afhankelijk bent van de openingsuren van het bankkantoor, die willen voor werkene mensen nogal eens tegenvallen. Je kan op zich 24 uur op 24 online bankieren en verrichtingen doen, enkel als de website problemen ondervindt of in onderhoud is moet je even wachten tot alles weer in orde is.

Je hoeft geen fysieke verplaatsingen doen, je kan dus vanuit je luie zetel of vanuit je bed gewoon overschrijvingen doen!

De rendementen bij internetbankieren (als je ook kiest voor een formule met een internetrekening) is meestal iets beter. Gezien de lage interest maakt dit natuurlijk geen wereld van verschil maar elke euro extra is uiteraard welkom.

Nadelen internetbankieren

Je hebt een computer, laptop of tablet nodig om te kunnen internetbankieren. Daarnaast natuurlijk een stabiele internetverbinding.
Als laatste ook een ‘bakje’ van jouw bank die voor extra veiligheid zorgt.

Als je niet zo ervaren bent met het internet kan het internetbankieren toch wat afschrikken want je bent natuurlijk een beetje op jezelf aangewezen.

Een ander nadeel is dat je voor grote beslissingen, bv. een bouwlening nog steeds naar een bank moet stappen (je kan uiteraard al afspraken en simulaties maken via de computer). Bij dergelijke zaken is het persoonlijk contact nog steeds van belang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>